Masalah gout ini bukan asing lagi dikalangan kita. Menyakitkan buat penghidap gout ini adalah bila perlu berpantang makan. Seksa kalau bab makanan kena kawal. Ada sesetengah tak peduli, makan apa saja, bila dah sakit datang, baru telan ubat dan sebagai nya.
Sebelum tu mari kita berkenalan dengan GOUT ni macam mana. GOUT merupakan sejenis penyakit sendi yang terhasil dari asid uric yang berlebihan.
Asid uric terbentuk secara semulajadi dalam darah yang merupakan serpihan dari pelbagai proses kimia dalam badan.
Maksudnya disini asid uric ini tidak diperlukan dalam badan kita.
Asid uric yang berlebihan ini biasanya terdapat pada sendi sendi dan ia akan terkumpul pada satu tempat sehinggakan menyebabkan bengkak.
Sepatutnya asid uric ni yang tak berguna perlu dibuang melalui buah pinggang dan keluar dari badan melalui proses perkumuhan.
Tetapi, bila terlalu banyak asid uric dalam badan, dan tidak dibuang dari badan, maka berlakunya kumpulan asid uric tu di sendi sendiri.
Faham kan macamana gout tu terjadi dan dari mana datang nya asid uric.
KJ nak share diagnosis pesakit gout.
Kadar normal asid urik dalam darah untuk lelaki 3,4 - 7 mg.
Kadar normal asid urik dalam darah untuk wanita 2,4-6mg.
Jadi yang stabilnya ialah 5mg
Berbalik kepada makanan pula, ini senarai makanan yang perlu dikawal
Jenis makanan yang perlu dielakkan oleh pesakit gout.
* organ dalaman
* kekacang spt soya, kacang tanah, kacang hijau, tauge, tempe, tauhu
* maknan diawet
* maknan laut
* sayuran spt bayam, kangkung, daun ubi, kacang buncis, nenas atau org kata sayuran sejuk ( yang orang dalam pantang tidam boleh amik)
Malang nya ramai yang kecundang bila bab berpantang. Jadi KJ bagi solusi untuk anda ikhtiar dengan Vitamin Shaklee pula.
Ini adalah Suplemen untuk gout;
Alfalfa
Perfomance drink
Omega guard - untuk elak berlaku inflamation pd sendi sendi pesakit.
Vivix
Kadar normal asid urik dalam darah untuk lelaki 3,4 - 7 mg.
Kadar normal asid urik dalam darah untuk wanita 2,4-6mg.
Jadi yang stabilnya ialah 5mg
Berbalik kepada makanan pula, ini senarai makanan yang perlu dikawal
Jenis makanan yang perlu dielakkan oleh pesakit gout.
* organ dalaman
* kekacang spt soya, kacang tanah, kacang hijau, tauge, tempe, tauhu
* maknan diawet
* maknan laut
* sayuran spt bayam, kangkung, daun ubi, kacang buncis, nenas atau org kata sayuran sejuk ( yang orang dalam pantang tidam boleh amik)
Malang nya ramai yang kecundang bila bab berpantang. Jadi KJ bagi solusi untuk anda ikhtiar dengan Vitamin Shaklee pula.
Ini adalah Suplemen untuk gout;
Alfalfa
Perfomance drink
Omega guard - untuk elak berlaku inflamation pd sendi sendi pesakit.
Vivix
Untuk dapatkan produk terbaik Shaklee ini anda boleh lah
Hubungi Saya Khadijah Abdullah,
FB Personal: Khadijahabd | ♥ ID 892674 ♥ | Call/SMS/WhatsApp :0138369536 ♥ | whiteponyyy@yahoo.com
Bagi yang berada di kawasan Bintulu Sarawak dan Semporna Sabah atau di kawasan yang berdekatan boleh lah COD dan dapatkan dari saya Pengedar Shaklee Di Bintulu Sarawak dan Pengedar Shaklee di Semporna Sabah. Stok sentiasa ADA untuk anda. Insya Allah servis TERBAIK hanya untuk anda. Khadijahbeautyshop hanya memberi yang terbaik untuk anda sekeluarga
FB Personal: Khadijahabd | ♥ ID 892674 ♥ | Call/SMS/WhatsApp :0138369536 ♥ | whiteponyyy@yahoo.com
Bagi yang berada di kawasan Bintulu Sarawak dan Semporna Sabah atau di kawasan yang berdekatan boleh lah COD dan dapatkan dari saya Pengedar Shaklee Di Bintulu Sarawak dan Pengedar Shaklee di Semporna Sabah. Stok sentiasa ADA untuk anda. Insya Allah servis TERBAIK hanya untuk anda. Khadijahbeautyshop hanya memberi yang terbaik untuk anda sekeluarga
No comments:
Post a Comment