Friday, 9 January 2015

Resipi Mudah Mee Jawa Sarawak

Scrol punya scrol terjumpa resipi kak Jamayah Bujang kat facebook, akak ni dari brunei memang sellau share resipi kek, kueh dari Sarawak... tapi kali ni sangatt excited dengan resipi ni sebab my faberet... nak simpan kat dalam blog ni supaya senang nak cari.. kalau print alamat tak taw kat mana dah... mana taw ada rakan-rakan lain yang tengah mencari kan...boleh lah ambik sekali...dah try post la bagi tengok menjadi ke tak .... tak taw lagi bila nak try buat huhu... apa-apa pun terima kasih kak Jamayah...terliurrrr..aduiii nak balikkk Sarawakkk lahhhh

Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning (dicelur)
1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis] Atau Tulang Rusuk
300 gm tauge (buangkan kakinya)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
5 biji cili merah (dihiris)
3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
3 biji telur rebus (dibelah)
3 biji limau nipis (dibelah)
Sedikit bawang goreng


Bahan Kuah:
1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
3 ulas bawang putih ]
5 ulas bawang merah ]
3 batang serai ] mesin halus
Sedikit halia ]
sedikit lengkuas ]
100 gm udang kering ]
2 s/b cili kisar
3 s/b serbuk kari daging
air rebusan daging
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula

Caranya:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
3. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.

Mee Jawa Sarawak
 

No comments:

Post a Comment